Kako se vaš dojenček uči že pred rojstvom in kako mu lahko pri tem pomagate

Kaj so najpomembnejše stvari, ki jih lahko nosečnica stori, da pripomore k razvoju svojega otroka še pred njegovim rojstvom? 

Vse, s čimer se nosečnica sreča v svojem vsakdanjem življenju – zrak, ki ga diha, hrano in pijačo, ki jo zaužije, občutja, ki jih čuti – deli s svojim razvijajočim se dojenčkom. Učenje pred rojstvom je prav tako pomembno kot prvo leto otrokovega življenja. V Koreji celo verjamejo, da se otrokova starost začne devet mesecev pred rojstvom in da je otrok ob rojstvu že star eno leto. To kulturno razumevanje sledi nedavni znanstveni raziskavi, kjer so dokazali, da dojenčki že v maternici doživijo popoln razvoj čutil, razvijejo čustva in začnejo z učenjem jezika svoje matere, ki ga prepoznajo, ločijo od drugih in se nanj po rojstvu odzivajo.

V nadaljevanju predstavljamo koristne nosečniške nasvete.

Ostanite mirni. 

Obvladovanje tehnike transcendentalne meditacije lahko znatno pripomore k dobremu počutju nosečnice in vpliva na njenega razvijajočega se otroka. Več kot 700 objavljenih člankov s priznanih univerz potrjuje močan psihološki in fiziološki učinek te tehnike na bodočo mater. Ta pripomore k nizkemu krvnemu pritisku in boljšemu pretoku krvi, kar prispeva k otrokovemu zdravju, dobremu počutju, pa tudi k njegovi mirnosti. V tej tehniki bosta uživala oba, preizkusite jo.

Jejte zdravo.

Pravilna prehrana v prenatalnem obdobju ne vpliva samo na materino zdravje, temveč dojenčku koristi še dolgo po tem, ko odraste. Mama, ki skrbi za zdravo in uravnoteženo prehrano, dobro telesno pripravljenost in splošno dobro počutje med nosečnostjo bo svojemu še nerojenemu otroku podala najboljšo popotnico za njegov nadaljnji zdrav razvoj. Seveda pa ne smete pozabiti na dodatne vitamine, minerale in prehranske dodatke, ko so ti potrebni.

Poučite se o dojenju. 

Dojenje je za nekatere naravno in enostavno, za druge precejšen zalogaj, ki pa je vsekakor vreden truda. O pomenu dojenja se je potrebno podučiti že v času nosečnosti. Doječe matere, ki se prehranjujejo z živili z visoko hranilno vrednostjo, prenesejo hranilne snovi tudi na svojega otroka, kar spodbuja njegov kognitivni razvoj in vpliva na vsesplošno zdravje. Po nekaterih raziskavah dosegajo dojeni otroci (vsaj 6 mesecev) celo višje rezultate na IQ testih kot nedojeni.

Materino mleko prav tako pomembno vpliva na razvoj otrokovih možganov, tudi kasneje v mladosti. Za to je delno zaslužna količina DHA v materinem mleku, saj je DHA sestavni del možganske celične membrane.  Materino mleko ni le pomemben vir DHA, ampak zagotavlja tudi mnoga druga ključna hranila za razvijajoče se možgane. Prav tako pa pozitivno vpliva na imunski in dihalni sistem ter na celotno zdravstveno stanje otroka.

Glasba je pomembna. 

Najnovejše študije kažejo, da dojenčki že ob rojstvu prepoznajo materin glas, učenje jezika pa se začne že v maternici. Med nosečnostjo je torej priporočljivo govoriti in peti svojemu otroku. Ne le, da boste začeli z otrokom vzpostavljati čustveno vez, ampak ga boste tudi pripravili na nadaljnje učenje. Možgani novorojenčka so zasnovani tako, da z konstantnim ustvarjanjem novih nevronskih povezav dosežejo osnovne življenjske funkcije. Tu se skriva tudi njihov izjemni potencial za učenje, zato je stimuliranje možganov v prvih mesecih življenja ključno. Otroku na ta način namreč pomagamo ustvarjati več nevronskih povezav, ki se kasneje odrazijo v večji prilagodljivosti možganov za spremembe in večji dovzetnosti za učenje.

Investirajte vase in v vašega otroka. 

Berite in se učite. Znanje je moč. Znanje je sreča in znanje je zdravje. Znanje nam omogoča, da prevzamemo oblast nas svojim telesom. Zavedati se moramo, da nosečnost ni devetmesečno čakanje na veliki dogodek rojstva, ampak samo po sebi pomembno obdobje.

Dobrodošli v svet Helen Doron English

Helen doron kids logo

Pridite na brezplačno preizkusno urico

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

To spletno mesto je zaščiteno z reCAPTCHA, veljajo pa Googlov pravilnik o zasebnosti in pogoji storitve!

Skip to content