Obarvajte svoj svet

Helen Doron

Odpeljite svoje misli nazaj v tiste dni, ko ste brezskrbno ležali na tleh s pobarvanko in škatlico pisanih barvic ob sebi. V nekem trenutku ste bili tam le vi in tisti list papirja pred vami. Odločili ste se za barvo in previdno izbirali, kateri del boste najprej pobarvali. Prišel je trenutek, ko ste z barvanjem zaključili. Se spomnite tistega občutka zadovoljstva, ko ste tekli nekomu pokazati svoj izdelek?

Barvanje je več kot le zabavna aktivnost, saj daje otrokom ure in ure ustvarjalnega izražanja, ki je zelo pomemben del njihovega razvoja. Zakaj je temu tako, si preberite v nadaljevanju.

OD OČI K ROKAM

Ko začnejo otroci z barvanjem, imajo njihove oči zahtevno nalogo, saj morajo sporočiti rokam in prstom, kam naj gredo. Barvanje je izvrsten način za izboljšanje koordinacije oči in rok, ki pomembno vpliva na spretnost pri barvanju in pisanju. Medtem ko otrok z eno roko barva in z drugo drži papir, razvija obojestransko koordinacijo.

KREPITEV MIŠIC

Motorične sposobnosti so tesno povezane z razvojem mišic. Da lahko držimo svinčnik in barvamo, je potreben trud. Med barvanjem otroci držijo pisalo in tako krepijo moč svojih rok ter se učijo, s kakšno silo pritisniti za svetlejše oz. temnejše sence. Ne krepijo pa le moči v rokah, temveč tudi v ramenih. In prav to je odlična predpriprava na finomotorične spretnosti, ki jih kasneje zahteva pisanje.

TELOVADBA ZA MOŽGANE

Na prvi pogled izgleda barvanje kot zelo sproščujoča aktivnost. Pa vendar gradi osnovne kognitivne sposobnosti, kot so razmišljanje, osredotočanje in koncentracija. Med barvanjem otroci prepoznavajo barve, črte in oblike. Prepoznavanje oblik pa je prvi korak na poti k učenju branja in matematike.

ODLOČITVE, ODLOČITVE

Barvanje je odličen način, kako otroka naučimo načrtovanja. S tem, ko pogledajo pobarvanko, se odločijo, kje začeti, katero bravo kje uporabiti in kako pobarvati podrobnosti. Ko zaključijo z barvanjem in je izdelek dokončan, jih občutek zadovoljstva motivira ter spodbuja k temu, da si želijo še in še!

MED VRSTICAMI

Barvanje pobarvank uči otroke meja ali bolje rečeno, da se držijo znotraj črt. To je otrokom v veliko pomoč, ko se učijo pisati. Medtem ko jih barvanje uči določenih struktur, jim hkrati pušča tudi prostor za ustvarjanje. Različni otroci pobarvajo enako pobarvanko povsem drugače in tako izražajo svojo osebnost z izbiro barv in načini barvanja.

KAJ JE TA BESEDA?

Pobarvanke, ki vključujejo besede, ponujajo možnost za pogovor. Vzemimo za primer eno izmed najbolj priljubljenih živali na svetu – psa. Povprašajte otroke, če imajo radi pse. Vprašajte jih, kaj jim je na psih všeč in kaj psi radi počnejo. Povprašajte jih tudi o drugih živalih ter o tem, koliko takih, ki se začnejo na črko »p«, lahko poimenujejo.

Barvanje je več kot le zabava. Z otroki lahko prek barvanja začnemo pogovor o svetu, ki jih obdaja, in jih tako, mimogrede, učimo pomembnih znanj.

UŽIVAJTE V BARVANJU Z JUNAKI HELEN DORON ENGLISH

Dobrodošli v svet Helen Doron English

Helen doron kids logo

Pridite na brezplačno preizkusno urico

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Skip to content