Ali lahko glasba pripomore k učenju jezikov?

Odrasli dobro vemo, kako lahko glasba vpliva na naše razpoloženje. Učinek, ki ga ima tiha, nežna uspavanka na nemirnega dojenčka se včasih približa čarobnosti. Glasba nam vzbuja posebne občutke, ob tem pa je prav glasba tudi tista, ki lahko vpliva tudi na učenje. Je namreč ena redkih aktivnosti, ki vključuje uporabo celotnih možganov.

Glasba je neločljivo povezana z vsemi kulturami. Lahko ima presenetljive prednosti, ne samo pri usvajanju jezikov, izboljšanju spomina in koncentraciji, ampak tudi pri fizični koordinaciji in razvoju. Otroci, ki odraščajo ob glasbi, razvijejo močne povezave z njo in te lahko utrdijo njihove jezikovne sposobnosti.

Glasba ima pomembno vlogo pri učenju maternega jezika, kot tudi ostalih jezikov. Kot otroci, lahko zaznavamo ritem in glasbeno strukturo maternega jezika veliko prej kot sploh spregovorimo prve besede. Večinoma smo si vsi zapomnili pesmice in uspavanke, ki smo se jih naučili kot otroci. Tako, s pomočjo glasbe, učinkoviteje ohranjamo besede in izraze. Ritem glasbe, skupaj s ponavljajočimi se vzorci, je tisti, ki nam pomaga pri pomnjenju besed.

Dvojezični otroci imajo veliko prednosti, saj pojejo vse te pesmice v dveh jezikih. Sprva je seveda večina besed nepoznanih. Pa vendar otroci z oponašanjem besed, ki so v pesmih, oblikujejo glasove v novem jeziku. Sčasoma ti glasovi pustijo sledi in pomagajo pri prepoznavanju in razumevanju pesmi, ki jo otrok znova in znova prepeva.

Izjemne glasbene sposobnosti so značilne za večjezične posameznike. Prav tako se glasbeno nadarjeni ljudje lažje naučijo tujih jezikov, saj imajo višje sposobnosti sprejemanja, procesiranja in ponovitev naglaševanja. S tem ko poslušamo glasbo, sledimo besedilu, melodiji, ritmu in tempu, uporabljamo obe polovici možganov.

ZAČNITE ZGODAJ. KAKO PREDSTAVITI  GLASBO VAŠEMU OTROKU.

Svojemu otroku predvajajte glasbo. Izpostavite ga različnim glasbenim zvrstem. Če igrate instrument, vadite takrat, ko ste v njegovi bližini. Le občutek za glasnost imejte, saj lahko preglasna glasba poškoduje otrokov sluh.

Svojemu otroku pojte. Sploh ni pomembno, kako dobre ali slabe so vaše pevske sposobnosti Že s tem, ko otrok sliši vaš glas, mu pomagate pri učenju jezika. Otroci obožujejo vzorce in ritme, ki se v pesmih pojavljajo. Celo majhni dojenčki prepoznavajo točno določene melodije, po tem ko so jih že slišali.

Pojte skupaj s svojim otrokom. Ko otroci odraščajo, uživajo v prepevanju s starši. S tem, ko umestimo besede v glasbo, pomagamo možganom, da si jih zapomnijo hitreje in za daljše obdobje.

Z urami glasbe začnite že v zgodnjem otroštvu. Možgani vašega majhnega otroka so opremljeni za učenje glasbe. Večina štiri in petletnikov uživa pri ustvarjanju glasbe in se z lahkoto uči celo osnov igranja na nekatere instrumente. Poučevanje glasbe v zgodnjem otroštvu vodi k vseživljenjski ljubezni do le-te.

Spodbujajte šolo vašega otroka k poučevanju glasbe. Petje, vsaj za kratko obdobje, stimulira razvoj možganov. Sčasoma pa lahko glasbena vzgoja pomaga pri razvoju določenih sposobnosti, kot so koordinacija in kreativnost. Učenje glasbe vašemu otroku pomaga postati izoblikovana osebnost. In, kar je najpomembneje – učenje glasbe je zabavno!

Dobrodošli v svet Helen Doron English

Helen doron kids logo

Pridite na brezplačno preizkusno urico

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Skip to content