Deset razlogov za zgodnje učenje tujega jezika

Helen Doron English predstavlja serijo 5 zapisov na blogu, ki bodo staršem pomagali pri odločitvah, kako vzgajati svojega otroka. Objave poudarjajo vsakodnevne odločitve s katerimi se straši srečujejo tekom vzgoje in izobraževanja otroka. V objavah se tako dotaknemo vprašanj o pozitivni spodbudi (o tem smo pisali v prvem zapisu minuli teden), glasbeni vzgoji, zdravi prehrani in drugimi aktivnostmi, ki spodbujajo otrokov razvoj. Enostavna priporočila lahko naredijo veliko spremembo!

Deset razlogov za učenje tujega jezika 

1. Trdne osnove za učenje

Učenje tujega jezika pomaga pri boljšem razumevanju maternega jezika oziroma lahko celo izboljša obvladovanje njegove slovnice. S tem, ko spoznavamo, kako deluje tuj jezik, si pogosto zastavljamo več vprašanj tudi o strukturi maternega jezika.

2. Hrana za možgane

Raziskave dvojezičnih otrok ugotavljajo, da izpostavljenost več kot enemu jeziku spodbuja razvoj možganov. Ena od študij revije Nature celo omenja občutno večjo gostoto sive možganovine v možganih dvojezičnih otrok.

3. Večja samozavest

Učenje tujega jezika je edinstvena izkušnja, ne glede na starost. Za otroke je učenje tujega jezika naraven, instinktiven proces, zadovoljstvo ob tej izkušnji pa vpliva na njihovo samozavest in spodbuja željo po dodatnem učenju.

4. Akademski uspeh

Številne študije so dokazale, da so študentje, ki so se učili tujega jezika, veliko bolj uspešni v študiju kot njihovi enojezični kolegi.

5. Razvoj bralnih veščin

Študija univerze York iz Kanade dokazuje, da imajo dvojezični otroci prednost pri učenju branja. Prenašanje značilnosti enega jezika na drug jezik ter njihova širša izkušnja z jezikom, jim da dodatno prednost.

6. Odločujoč faktor

Vstop v svet odraslih postaja vedno bolj tekmovalen. Znanje enega ali celo dveh tujih jezikov predstavlja pomembno prednost v življenjepisu. V vse bolj globalnem svetu je znanje tujih jezikov velikega pomena.

7. Kaj ste rekli … ?

Otroci so občutljivi na majhne spremembe pri zvoku in tonu, kar jim omogoča, da lažje posnemajo mimiko glasu in naglas. Njihova občutljiva ušesa jim omogočajo, da zaznajo in posnemajo zelo zapletene zvoke, s katerimi imajo starejši ljudje nemalo težav. Če se otroci začnejo tujega jezika učiti zgodaj, bodo govorili bolj gladko in samozavestno.

8. Širjenje obzorja

Potovanje v tujino in poznavanje jezika, ki ga govorijo v kraju, ki ga obiskujete, omogoča, da se popotnik počuti kot del te kulture in njenega vsakdanjega življenja, ne le kot tujec na obisku.

9. To so bili časi …

Ko vas obiščejo sorodniki iz tujine (ali spoznate koga iz tujine), lahko z njimi govorite v skupnem jeziku, s tem pa gradite most do te osebe, njene dediščine in preteklosti. To je odličen način ohranjanja spominov, zgodb in tradicij.

10. Naj ostane v družini

Jezika se lahko učite v okviru družine, doma, takrat ko vam to ustreza. Začnite zgodaj! 

Dobrodošli v svet Helen Doron English

Helen doron kids logo

Pridite na brezplačno preizkusno urico

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Skip to content