Slovenija
 

Pogosta vprašanja staršev

 • Kdaj naj otroci začnejo z učenjem angleščine?

  Prej kot otrok začne, lažje osvoji tuj jezik, seveda če mu je redno izpostavljen. Študije kažejo, da prej kot dojenček začne poslušati tuj jezik, boljša bosta njegova izgovorjava in slovnica, ko odraste. Pri Helen Doron English začnemo z Baby’s Best Start tečajem za dojenčke od treh mesecev starosti naprej. Čeprav zelo majhni dojenčki mogoče ne razumejo popolnoma, kaj jim govorimo, pa osvojijo zvoke in angleško intonacijo, ravno tako kot to počnejo pri svojem maternem jeziku.

  Nekoč je veljalo prepričanje, da majhni otroci nimajo sposobnosti hkratnega učenja več kot enega jezika, sedaj pa vemo, da velja ravno nasprotno. Do starosti šestih let so otrokovi možgani pripravljeni na učenje jezikov. Zgodnje učenje več kot enega jezika razširi otrokove intelektualne sposobnosti, ne samo pri osvajanju jezika, ampak tudi pri učenju na splošno ter razvijanju drugih sposobnosti.

 • Slišal/-a sem, da metoda Helen Doron otroke uči na naraven način. Kaj to pomeni?

  Od rojstva otroci komunicirajo s svetom okoli sebe s poslušanjem in posnemanjem ljudi, s katerimi so v stiku. S stalnim ponavljanjem novih zvokov, zlogov, besed in končno stavkov se dnevno izboljšujejo. Skupaj z naravno navdušenostjo staršev in ostalih ljubečih članov družine se okrepi otrokova želja po nadaljevanju. Do starosti 2 ali 3 let otroci samozavestno komunicirajo v svojem maternem jeziku. To je naraven način učenja jezika. Helen Doron metoda poučevanja angleščine posnema ta naraven proces usvajanja jezika: ponavljajoče poslušanje in pozitivna spodbuda v varnem in spodbudnem okolju.

 • Kaj nudi tečaj Helen Doron English in zakaj naj ga izberem za svojega otroka?

  Obstaja šest dobrih razlogov, zakaj za svojega otroka izbrati Helen Doron English:

  1. Ponavljajoče poslušanje in dnevna izpostavljenost angleščini v domačem okolju, skupaj s pozitivno spodbudo med učnimi urami vodijo k vidnemu uspehu otroka. To jih motivira, da želijo še bolj napredovati in kar je najpomembnejše, to OBOŽUJEJO!

  2. Helen Doron učna metoda upošteva otrokove posebne učne sloge in v ta namen uporablja igre, gibanje, glasbo in veliko zabave ter s tem še povečuje otrokovo naravno ljubezen do učenja in njegovo tendenco za učenje jezikov.

  3. Helen Doron English tečaji ponujajo najbolj celovito izkušnjo učenja angleščine. Nobena druga institucija za poučevanje angleščine kot tujega jezika ne nudi tako visoko kvalitetnih, starosti primernih materialov za vse starosti otrok – od treh mesecev do 19 let, kot jih nudimo mi. Medtem ko je najbolj optimalno, da otrok z učenjem angleščine začne čimprej in napreduje skozi tečaje, pa se lahko otroci pridružijo kadarkoli in se veliko naučijo, zahvaljujoč Helen Doron English metodi.

  4. Helen Doron English tečaji se izvajajo v majhnih skupinah od 4 do 8 učencev. To ponuja prednosti obeh načinov dela; na eni strani otroci uživajo prednosti skupinske dinamike, ki je pri individualnih urah ni, na drugi strani pa majhne skupine omogočajo individualno pozornost in veliko individualne rabe jezika.

  5. Helen Doron učitelji so brez pomisleka eden najpomembnejših razlogov, zakaj za Vašega otroka izbrati Helen Doron učni center. Vsi Helen Doron učitelji opravijo intenzivno usposabljanje, na katerem se do podrobnosti seznanijo z metodologijo in uporabo naših lastnih in edinstvenih učnih materialov. Sodelujejo tudi na rednih letnih seminarjih, kjer se seznanijo z novostmi Helen Doron pedagoškega razvojnega oddelka. Helen Doron učitelji so priznani kot najboljši v poučevanju angleščine.

  6. Zadnji, vendar nikakor ne najmanj pomemben razlog, zakaj izbrati Helen Doron, je hiter napredek otroka pri učenju angleščine ter čudovit naglas, s katerim govorijo. To lahko pripišemo vsem do sedaj omenjenim razlogom.

 • Kaj je poslušanje zvočnih zapisov v ozadju in kaj moram narediti jaz?

  Glavni sestavni del Helen Doron metode je poslušanje zvočnih zapisov v ozadju v domačem okolju, priporočljivo dvakrat dnevno po 15-25 minut. To omogoča neprekinjeno izpostavljenost angleščini, ki je pri majhnih otrocih zelo pomembna. Ko svojega otroka vpišete v Helen Doron tečaj, skupaj z ostalimi materiali prejmete tudi dostop do zvočnih zapisov, ki jih otroku predvajate vsak dan. Ni potrebe, da otroka silite v zavestno poslušanje glasbe in zgodb. Poslušanje iz ozadja je ravno to – otrok zvoke in ritem jezika osvoji na naraven način kot se to zgodi pri maternem jeziku. Priporočamo uporabo zvočnih zapisov med dnevnimi aktivnostmi kot so oblačenje, kopanje, priprava na spanje ali med vožnjo z avtomobilom. Zvočni zapisi naj se ne predvajajo med gledanjem televizije ali pogovorom med kosilom.

 • Zakaj ponavljajoče poslušanje v ozadju učinkuje?

  Ker otroci hrepenijo po ponavljanju. Obožujejo poslušanje ene in iste zgodbe, ene in iste zgoščenke ali gledanje ene in iste risane epizode. Starši se mogoče naveličajo, otroci pa ne! Vsi Helen Doron English tečaji so narejeni po sistemu zvočne kopeli. Učenci poslušajo zvočne zapise dvakrat dnevno, medtem ko se igrajo, oblačijo in pripravljajo na spanje. Ponavljajoče poslušanje v ozadju najbolje posnema sistem zvočne kopeli, ko angleščina doma ni prosto govorjena kot materni jezik.

 • Se bo moj otrok naučil angleščine, čeprav še ne govori?

  Otroci se učijo od trenutka, ko so rojeni, mogoče še prej. Preden so pripravljeni, da spregovorijo, dojenčki vsrkajo zvoke in intonacije, ki jih bodo, ko bodo pripravljeni, potrebovali za tvorjenje besed.

 • Kako hitro bodo vidni rezultati?

  Starši pogosto poročajo o takojšnjih rezultatih, ki so posledica kombinacije ur v učnem centru ter poslušanja doma. Vsak otrok je poseben in jezik osvaja s svojo hitrostjo. Znanstvene raziskave so pokazale, da lahko dvojezični otroci začnejo govoriti nekoliko kasneje kot njihovi enojezični vrstniki, vendar pa je splošno znano tudi, da dvojezični govorci hitro nadoknadijo izgubljeni čas in velikokrat prehitijo svoje prijatelje.

 • So srečanja enkrat tedensko dovolj?

  Skozi interakcijo med učiteljem, otrokom in sošolci v razredu, postane pomen besed, slišanih v preteklem tednu doma jasen. Vsakodnevno poslušanje zvočnih zapisov doma in skupinska interakcija enkrat tedensko v naših učnih centrih sta temelja Helen Doron metode učenja angleščine na naraven način.

 • So ure samo v angleščini?

  Da, ure se izvajajo v celoti v angleščini. Ta način učenja jezika se imenuje metoda zvočne kopeli. Obstajajo izjeme, ko učitelj spregovori z otroki v slovenskem jeziku, npr. tolaženje otroka v stiski.

 • Moram znati angleško?

  Ne, ni potrebno, da starši znajo angleško, da bi se otrok uspešno učil angleščine. Je pa vsekakor nujno, da otroku dnevno predvajate Helen Doron English zvočne zapise.

 • Kdaj naj se otroci začnejo sistematično učiti angleške slovnice?

  Iz raziskav je znano, da se otroci do sedmega leta z lahkoto učijo številnih jezikov, v katerih ljudje okoli njih govorijo (ali pojejo). Slovnico, ki jo potrebujejo za razumevanje in komunikacijo, vsrkajo na naraven način.

  Tečaja English for All Children ali Jump with Joey ne vsebujeta nobenih slovničnih vaj. Slovnice se otroci učijo s ponavljajočim poslušanjem in govorjenjem, tako kot otrok to počne pri maternem jeziku. Poudarek je na tem, da se otroci zabavajo in se pogovorne angleščine učijo na naraven način.

 • S katerim Helen Doron English tečajem naj moj otrok začne?

  Obstaja več možnosti, kateri Helen Doron English tečaj je primeren kot začetni tečaj za Vašega otroka. Priporočamo, da se o tem pogovorite z vodjo ali učiteljico Helen Doron učnega centra, ki vam je najbližji. Na podlagi otrokove predhodne izpostavljenosti jeziku, nivoja znanja jezika in znanja preostalih vpisanih vrstnikov, Vam bomo svetovali najprimernejši tečaj.

  Starost otroka ob vpisu v Helen Doron English tečaj: Priporočljiv tečaj
  3 - 24 mesecev Baby’s Best Start
  15 mesecev - 3 leta It's a Baby Dragon  
  2 leti Fun with Flupe
  3 leta Fun with Flupe
  4 leta Fun with Flupe
  5 let Fun with Flupe
  6 let Jump with Joey
  7 let ali 2. razred Jump with Joey
  8 let ali 3. razred Jump with Joey ali Botty the Robot
  9 let ali 4. razred Jump with Joey ali Botty the Robot
  10 let ali 5. razred Botty the Robot ali Paul Ward’s World
  11 let ali 6. razred Paul Ward’s World
  12 let ali 7. razred Paul Ward’s World and the Treasure
  13 let ali 8. razred Teen English
  14 let ali 9. razred Teen English
  15 let Teen English
  16 let Teen English
  17 let Teen English