Slovenija
 

Slovenski mali junaki bodo zgradili svoj Amasiko!

20.04.2017 - Objava Helen Doron English

S programom Young Heroes spreminjamo svet okoli nas.

Opolnomočenje otrok, ki lahko samostojno prispevajo k izboljšanju svojih lokalnih skupnosti – to je cilj mednarodnega programa Young Heroes, ki pod okriljem Helen Doron English skuša izboljšati svet okoli nas. Slovenski mali junaki so zato stopili skupaj v pomoč otrokom iz Ugande. V soboto, 13. maja, ob 10. uri, se bomo družili s predstavniki društva Streha za vse in Srečno hišo v centru Helen Doron English Ljubljana, kjer bomo zbirali sredstva za pomoč ugandskim otrokom. V aprilu in maju bodo pod okriljem Young Heroes programa potekali tudi drugi dogodki po Sloveniji.

Skupina mladih arhitektov, ki bo v Ugandi gradila 'Amasiko - učni center za otroke, ki živijo na ulicah', bo staršem skozi potopisno predavanje predstavila destinacijo, kamor se bodo odpravili poleti in v sodelovanju z lokalnimi prebivalci v zgolj osmih tednih zgradili stavbo, ki bo vsaj 30 otrokom nudila prostor za bivanje, izobraževanje in učenje obrtnih spretnosti. Ker bo učni center zgrajen z uporabo lokalnih materialov in gradbenih tehnik, ki spodbujajo lokalno gospodarstvo, se bodo otroci v grajenju hiše preizkusili tudi sami. Hiška bo v celoti izdelana iz recikliranega materiala, otroci pa bodo nanjo razobesili sporočila za ugandske otroke. Poleg tega se bodo preizkusili še v različnih ustvarjalnih delavnicah na temo recikliranja in ponovne uporabe.

Eko knjige bo mogoče kupiti na dogodku v Helen Doron English Ljubljana, 13. maja, oziroma vse do Dneva mladosti, 25. maja, tudi na spletnem mestu Eko knjiga - www.ekoknjiga.si.

Na dogodku ne bo manjkala niti Srečna hiša, ki slovenskim otrokom iz rejniških družin nudi pomoč, podporo in prostor za druženje, učenje in igro v Lukovici pri Domžalah. Ustanoviteljica Srečne hiše Alenka Žumbar Klopčič je leta 2010 izdala svojo prvo otroško slikanico, kateri je sledilo še štirideset ekoslikanic. Te v sklopu projekta Young Heroes junaško prevzemajo misijo, saj bo Srečna hiša ob podpori Helen Doron English Slovenija celotni izkupiček od prodaje v mesecu aprilu in maju 2017 namenila odpravi v Ugando.

"Projekt Young Heroes spodbuja otroke, da odkrijejo izzive, ki pestijo nas svet, da sanjajo o možnih rešitvah in da se aktivirajo, storijo nekaj za boljši jutri vseh nas," pojasnjuje Nina Žerjal, master franšizij Helen Doron English za Slovenijo in dodaja: "Slovenske otroke in odrasle vabimo k vključitvi v program. Program Young Heroes ni omejen na naše tečajnike; vsi se lahko pridružijo. Vsakdo lahko postane mali junak."

Kako pomagati otrokom iz Ugande?

Društvo Streha za vse sestavlja skupina študentov arhitekture, ki bodo poleti 2017 v Ugandi gradili ‘Amasiko - učni center za otroke, ki živijo na ulicah’. "Zgrajen bo z uporabo lokalnih materialov in gradbenih tehnik, po načelu izmenjave znanja in spodbujanja lokalnega gospodarstva," poudarja Vesna Skubic iz študentskega humanitarnega društva Streha za vse.

K podpori projektu društva Streha za vse se je priključila tudi Srečna hiša in skupina Helen Doron English Slovenija. Z nakupom knjig, ki so na voljo v spletni knjigarni Eko knjiga, v času do Dneva mladosti, 25. maja, bodo bralci prispevali za izgradnjo učnega centra Amasiko za afriške otroke, ki živijo na ulicah. K odkupu slikanic so se zavezali tudi Helen Doron učni centri in studii po Sloveniji, ki bodo za najmlajše v svojih prostorih oblikovali manjše lokalne knjižnice. V aprilu in maju k nakupu spodbujajo tudi starše otrok, vključenih v program Young Heroes.

"Otroci marsikdaj težko razumejo kulturne in demografske razlike med ljudmi in zakaj jih okolje dojema kot 'drugačne'. S predstavitvijo projekta Amasiko in različnimi dejavnostmi v sklopu projekta Streha za vse ter Young Heroes bomo otrokom skušali osvetliti različne svetove in kulture, ekologijo, predvsem pa izobrazbene, socialne in ekonomske razlike med ljudmi," dodaja Vesna Skubic iz študentskega humanitarnega društva Streha za vse.

S projektom bodo pri otrocih spodbujali empatijo, strpnost ter razumevanje, v lokalno okolje pa bomo ponesli sporočilo o sprejemanju vseh otrok, predvsem pa tistih, ki so še bolj potrebni pomoči.

Young Heroes: www.HelenDoron.com/YoungHeroes
Več o društvu Streha za vse: www.strehazavse.org
Več o projektu Streha za vse na platformi množičnega financiranja.
Srečna hiša: www.srecnahisa.si
Eko knjiga, nakup knjig, namenjenih projektu Streha za vse: www.energijadoma.si/en-zalozba