Šest načinov, kako bolje izkoristiti potencial svojega otroka v zgodnjem otroštvu

Kako na zabaven način vplivati na razvoj možganov svojega otroka

Majhni otroci se učijo s svetlobno hitrostjo – od rojstva do svojega tretjega leta – vsako sekundo ustvarijo 700 novih nevronskih povezav! Na možganski razvoj vpliva veliko različnih dejavnikov, vključno z otrokovimi izkušnjami, okoljem in stiki z drugimi ljudmi. Najbolj pa jim lahko pomagate doseči njihov potencial vi, saj ste najpomembnejši dejavnik pri spodbudi njihovega možganskega razvoja.

Človeški možgani se začnejo razvijati že zelo zgodaj v prenatalnem obdobju (samo 3 tedne po spočetju), a v marsičem je razvoj možganov projekt, ki traja vse življenje. To pa zato, ker so isti mehanizmi, ki razvojno oblikujejo otrokove možgane, vključeni tudi v vseživljenjske procese hranjenja informacij, novih znanj in spominov.

Glavna razlika med razvojem možganov pri otroku in pri odraslem je stopnja intenzivnosti: možgani so v zgodnjem otroštvu bolj prilagodljivi kot pozno v življenju, kar ima tako pozitivno kot negativno plat. Po eni strani to pomeni, da so možgani majhnih otrok bolj dovzetni za učenje in izkušnje, ki jih lahko obogatijo. Po drugi pa pomeni, da so njihovi možgani bolj dovzetni tudi za razvojne težave, kolikor otroci niso vzgojeni na način, ki neguje in podpira njihov miselni dobrobit.

5 načinov, kako zagotoviti, da boste storili vse v svoji moči za izboljšanje razvoja možganov svojega otroka.

1. ZAUPAJTE SVOJIM OBČUTKOM 

Novopečeni starši so z vseh strani zasuti z nasveti interneta, revij, blogov in dobromislečih prijateljev in sorodnikov. Težko pa je ločiti uporabne nasvete od modnih kapric. Dobra novica je, da je to, kar čutite kot pravilno za vas in svojega otroka, tudi v resnici tako! Seveda je prav, da preberete vse, kar lahko, in da se posvetujete z drugimi, a poskrbite za to, da ne zanemarite svojega notranjega glasu. Včasih je najboljši starševski nasvet ‘sledi svojemu srcu in počni to, kar ustreza tvoji družini’.

2. IMEJTE RADI IN OBJEMAJTE SVOJEGA OTROKA

Večina staršev rada izkazuje ljubezen svojim dojenčkom, a pri določeni starosti menijo, da otroci ne potrebujejo več toliko ljubkovanja. To ni res! Objemanje je IZREDNO koristno ne le za otroke, ampak za ljudi nasploh. Več raziskav je potrdilo, da izkazovanje ljubezni svojemu otroku ni le prijetno za oba, ampak lahko vodi do dejstva, da je otrok srečnejši, bolj zdrav, radoveden in ima bolj razvite možgane!

3. POJTE

Vašemu otroku je vseeno, ali znate zadeti pravi ton ali ne. Pomembno je le, da mu pojete. Lahko si izmislite svoje besede in melodije ali pa pojete pesmi iz svojega otroštva, pesmi z radia, pesmi o tem, kaj počenjate, kam se odpravljate – samo pojte! Vi se boste zabavali, vaš otrok bo užival, hkrati pa boste pomagali njegovim mladim možganom, da rastejo in se razvijajo.

4. GIBANJE IN IGRA

Igrajte se, zabavajte se in se gibljite s svojim otrokom! Gibalne aktivnosti spodbujajo razvoj majhnih otrok na vseh področjih, vključno z njihovimi socialno–čustvenimi veščinami, kot sta samozavest in pripravljenost za sodelovanje z drugimi ljudmi.  Možgani obožujejo vadbo in gibanje, zato je vadbeni tip njihove stimulacije ključnega pomena za otroke, saj se ti med gibanjem tudi učijo!

5. POMAGAJTE SVOJEMU OTROKU, DA SE NAUČI ŠE ENEGA JEZIKA

Presenečeni? Nič ni bolj zapleteno kot učenje dodatnega jezika, a so dojenčkovi možgani programirani na način, da lahko poleg materinega jezika preprosto srkajo tudi druge jezike. S tem, da jih pri zelo zgodnji starosti dosledno izpostavljamo tujim jezikom na zabaven način, jih pripravimo na vseživljenjsko učenje in jim tako priskrbimo temelje za zdrav razvoj možganov. Četudi ne poznate tujih jezikov, lahko pojete v njih! Uporabite lahko Helen Doron Song Club ali pesmi, ki jih dobite v sklopu tečaja Baby’s Best Start.

6. POZITIVNA VZPODBUDA

Prišli ste do zadnjega načina vplivanja na razvoj možganov vašega dojenčka … Svojo nalogo opravljate odlično in prav tako vaš otrok! Vsi ljudje iščemo potrditev in vaš otrok ni drugačen. Osredotočite se na to, kar počne pravilno, in ga pohvalite, saj bo to vodilo v ponavljanje želenega vedenja. Potrjevanje njegovega napredka je temelj za kasnejši razvoj. Kar tako naprej!

Dobrodošli v svet Helen Doron English

Helen doron kids logo

Pridite na brezplačno preizkusno urico

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Skip to content