Slovenija
 

Postavitev knjižnega kotička v zdravstvenem domu Sežana

14.02.2018 - Objava Helen Doron English

Mednarodno dobrodelno akcijo Young Heroes – Mladi heroji, smo prvič organizirali leta 2017. V lanski akciji je sodelovalo več sto otrok iz 23 držav po vsem svetu, ki je zaznalo težave v lokalnih skupnostih ter pripravilo in izvedlo 143 projektov za spremembe. Postavitev pisanega prehoda za pešce v bližini šole za večjo varnost otrok, izdelava in delitev nakupovalnih vrečk za večkratno uporabo in čistilne akcije lokalnih parkov so le nekateri od projektov, ki so jih otroci in mladi izvedli. Več o lanskem projektu si lahko preberete na http://www.helendoron.com/youngheroes2017/.

V sklopu projekta smo lani v Sežani organizirali družinski dan v parku, kjer smo želeli opozarjati na pomembnost aktivnega preživljanja prostega časa z otroki. Igrali smo igre, ustvarjali ter zbirali igrače za otroke in socialno ogroženih območij.

Akcija Mladi heroji 2018 nosi naslov Readers are Leaders – Branje uresniči nam sanje, s katero želimo spodbujati branje in dostopnost knjig za vse otroke. Otroke smo povprašali, kje in kdaj berejo oziroma kje se dolgočasijo in bi jim na pomoč lahko priskočila knjiga. Med odgovori se je znašlo tudi čakanje pri zdravniku, zato smo staknili glave in zaključili, da bi majhna knjižnica v čakalnici otrokom olajšala čakanje in jim obenem dala možnost za nekaj dodatnih minut dnevnega branja.

Hvaležni smo, da je Zdravstveni dom Sežana podprl našo akcijo in se strinjal, da v čakalnici otroškega dispanzerja postavimo mali knjižni kotiček. S tem želimo ustvariti še več priložnosti za branje ter spodbuditi zavedanje, da je branje lahko del vsakdana.

Naše tečajnike smo pozvali, da podarijo knjigice, ki so jih prerasli, ko bojo bolni, pa jim bodo krajšale čas v čakalnici pri zdravniku. Že v prvih dveh dneh smo prejeli tri velike vrečke knjig.

Pri zbiranju knjig se nam je pridružil tudi Vrtec Sežana, kjer so mladi heroji knjige zbirali v enotah Divača, Povir, Hrpelje, Sežana, Komen in Lokev.

Po končani akciji smo knjige prešteli, presortirali, nekatere manj ohranjene popravili in zalepili ter pripravili na dostavo.

Prvega februarja, na svetovni dan branja na glas, smo knjige podarili zdravstvenemu domu in otvorili knjižni kotiček. Otroci lahko med čakanjem pokukajo v naše nahrbtnike, kjer najdejo knjigice za najmlajše in malo starejše otroke. Zahvaljujemo se mag. Lejli Hercegovac, dr. med., spec. pediatrije ter medicinskim sestram ambulante otroškega dispanzerja za pomoč in sodelovanje.

Tečajniki Helen Doron English so v dobrem tednu prispevali 146 knjig, otroci iz vrtcev pa skupaj 189 knjig! Odziv nas je vse pozitivno presenetil in zbranih knjig je bilo veliko več, kot jih lahko kotiček v zdravstvenem domu sprejme, zato smo preostanek knjig podarili Centru za socialno delo, ki bo v svojih prostorih tudi ustvaril knjižni kotiček, večino knjig pa razdelil otrokom, ki si knjig ne morejo privoščiti. Zahvaljujemo se direktorici CSD Sežana Nevenki Doles in Franji Čok za prijazen sprejem in sodelovanje.

Franja Čok s CSD Sežana pravi: "Knjige bodo popestrile knjižne police mladih bralcev, ki si jih sicer, zaradi svoje socialne stiske, težje privoščijo."


Mala knjižnica na CSD Sežana

Večina knjig, ki smo jih prejeli, je bila izredno dobro ohranjenih ali praktično novih. Prejeli smo slovenske in italijanske knjige ter nekaj hrvaških in angleških, vse od knjig za najmlajše do tistih za malo starejše ter daljše zgodbe za lahko noč.

Zahvaljujemo se čisto vsakemu otroku in staršu posebej, ki si je vzel čas, doma poiskal knjigice in jih prinesel na zbirna mesta. Veselimo se prihodnjih tovrstnih akcij in vas vabimo, da se nam spet pridružite!

Več o letošnji akciji na uradni spletni strani Young Heroes 2018.

Ekipa Helen Doron English Sežana