Slovenija
 

9 TED govorov, ki bi jih moral pogledati vsak starš

23.02.2018 - Objava Helen Doron English

Dejstvo je, da ko začneš gledati TED govore, postaneš kar malo zasvojen. To sploh ni slabo, saj obstaja ogromno govorov na zelo zanimive teme, tako da jih lahko gledaš dneve in dneve. Ena od bolj zanimivih tem TED govorov so govori za starše, ker je starševstvo kar zahtevno in vsi starši se bolje počutijo, če vedo, da v tem niso sami.

Spodaj smo zbrali nekaj govorov, ki bi jih moral pogledati vsak starš.

1. Jennifer Senior: For Parents, Happiness Is A Very High Bar

Sreča je visoko pričakovanje

Vsi starši se spopadamo s stresom. Ne obstaja priročnik, kako otroke pravilno vzgajati, zato je vzgajanje otrok po nekemu standardu, ki ni točno določen, precej stresno. Ta govor je za vse mame kot velik objem s sporočilom »dobro ti gre, mama«.

2 – Rita Pierson: Every Kid Needs a Champion

Vsak otrok potrebuje vzornika

Čudovit vpogled v pomembnost povezovanja in odnosa med otroci in učitelji. »Otroci se ne učijo od tistih, ki jih ne marajo.« Vloga učiteljev v življenju naših otrok je zelo močna. Če ima otrok učitelja, ki vanj verjame in ga zaradi številnih obveznosti ne odrine na stran, lahko tak učitelj otroku povsem spremeni življenje.

3 – Roberto D’Angelo & Francesca Fedeli: In Our Baby’s Illness, A Life Lesson

Otrokova bolezen, lekcija za življenje

Resne bolezni so eden od najtežjih preizkusov za starša. Če otrok resno zboli in je hospitaliziran, se sprašujemo, kaj smo spregledali? Kaj smo storili narobe? Čustven govor o tem, kako se prilagodimo in se spopademo z izzivi.

4 – Sarah Kay: If I Should Have A Daughter… 

Če bom imela hčerko …

Ganljiv govor, ki se začne z verzi, ki vam bodo dali misliti o tem, kaj želimo za svoje otroke. Sarah govori o rušenju zidov komunikacije s svojimi dijaki, ki imajo občutek, da nimajo nič za povedati. S pomočjo njenih metod se otroci odprejo in delijo svoje misli.

5 – Adora Svutak – What Adults Can Learn From Kids

Kaj se lahko odrasli naučijo od otrok

Ta TED govor nosi pomembno sporočilo in ni zanimiv le zato, ker je govorka stara 12 let. Adora poziva, naj bo učenje dvosmerno – otroci naj se učijo od odraslih in odrasli od otrok. Govori o tem, kako otroci ovir ne vidijo tako kot odrasli in so zato njihove možnosti veliko bolj odprte. Opomnik za vse, ki otrokom rečemo »tega ti ne moreš«.

6 – Jamie Oliver: Teach Every Child About Food

Učenje otrok o hrani

Jamie ima posebno strast do učenja otrok o pravi hrani, poleg tega pa želi zdravo hrano vpeljati v šole po vsem svetu. Čudovito sporočilo za vse otroke.

7 – Rufus Griscom and Alisa Volkman: Exploding 4 Taboos of Parenting

Rušenje 4 tabujev starševstva

Tema, s katero se bo lahko povezal čisto vsak starš. Rufus and Alisa sta ustvarjalca spletne strani Babble, ki jo je kasneje prevzel Disney, tam pa delita nasvete za starše. Zabaven in pozitiven govor, ki nam odpre oči o tem, kako sami se počutimo kot starši in koliko staršev se počuti enako.

8 – Reshma Saujani: Teach Girls Bravery, Not Perfection

Deklice učimo poguma, ne popolnosti

Govor, namenjen staršem deklic. Drugačen pogled na način, kako govorimo z deklicami in kako jih spodbujamo, da so pogumne, ne pa da poskušajo biti »popolne«. V razmislek vsem, kako lahko spodbujanje poguma vpliva na manjšo razliko neenakosti med spoloma.

9 – Gever Tulley: 5 Dangerous Things You Should Let Your Children Do

5 nevarnih stvari, ki bi jih otroci morali delati

Se vam zdi, da preveč varujemo svoje otroke? Pogosto razmišljamo o nevarnostih, ki prežijo nanje. Gever nam da misliti o tem, kaj so resnične nevarnosti in kako lahko na varen način otrokom dovolimo, da počnejo »nevarne« stvari.

 

Prirejeno po: https://projecthotmess.com/ted-talks-for-parents